Clotrimazol voor schimmelinfecties

Clotrimazol is een middel met een schimmeldodende stof. Clotrimazol voor schimmelinfecties wordt gebruikt om verschillende vormen van schimmelinfecties te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan voetschimmel en liesschimmel. Clotrimazol is ook te gebruiken in de vagina. In ongeveer 90% van de gevallen is Clotrimazol effectief om een schimmelinfectie te bestrijden.

Clotrimazol voor schimmelinfecties aanbrengen op de huid

Clotrimazol is een middel dat op de huid aangebracht kan worden. Bij huidschimmel is het belangrijk dat je niet alleen het geïnfecteerde gebied insmeert, maar dat je ook 2cm rond de rand van het geïnfecteerde gebied de crème aanbrengt. Het is immers mogelijk dat de schimmel zich onder de huid al heeft verspreid, maar dat dit nog niet zichtbaar is. De schimmelinfectie zou dan binnen drie tot vier weken verdwenen moeten zijn. Het is belangrijk om de kuur helemaal af te maken. Het kan namelijk zo zijn dat de schimmelinfectie niet meer zichtbaar is, maar dat de schimmel onder de huid nog wel aanwezig is.

Clotrimazol voor schimmelinfecties kan ervoor zorgen dat de huid licht gaat irriteren of een beetje gaat jeuken. Dat is niet erg. Mochten de klachten aanhouden en de pijn erger worden, neem dan contact op met de huisarts.

Clotrimazol voor vaginale schimmelinfecties

Clotrimazol is ook geschikt om te gebruiken als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Je moet de creme dan in de vagina aanbrengen. Clotrimazol kan een brandend gevoel in de vagina veroorzaken. Deze klacht zou echter snel moeten verdwijnen. Als je ook last hebt geinfecteerde schaamlippen, dan moet je deze ook licht insmeren. Clotrimazol voor schimmelinfecties kun je beter niet gebruiken tijdens de menstruatie. Hou er rekening mee dat de middelen die in Clotrimazol zitten ook het rubber van een condoom aan kunnen tasten. Daardoor kan de condoom gaan lekken en werkt deze dus niet meer. Tot twee dagen na het gebruik van Clotrimazol kan het voorkomen dat de condoom door Clotrimazol wordt aangetast.

Download: Bijsluiter Clotrimazol