Hoe kom ik van mijn schimmelnagel af?

Er is sprake van een schimmelnagel als teen- of vingernagels zijn aangetast door een schimmel. Bij een dergelijke schimmelinfectie wordt er ook wel gesproken van een kalknagel. De nagel slaan in dergelijke gevallen witgeel, groen of bruin uit. Uiteraard is dit geen mooi gezicht. Gelukkig is een schimmelnagel goed te behandelen en kan je makkelijk van het probleem afkomen.

Oorzaken schimmelnagels

Een schimmelnagel wordt veroorzaakt door een schimmel. Schimmels zijn overal aanwezig, ook op het menselijk lichaam. Schimmels zijn bij iedereen aanwezig, dus ook bij mensen die geen last hebben van kalknagels. Het is dan ook onjuist om te denken dat een schimmelnagel wordt veroorzaakt door slechte hygiëne. Schimmelnagels ontstaan meestal omdat het klimaat waarin de geïnfecteerde zich bevindt zich daarvoor leent. Dit zal hierna nader worden uitgelegd. Eerst zal worden ingegaan op de manier waarop een schimmelinfectie in het algemeen ontstaat. Daarna zal worden uitgelegd hoe een schimmelnagel ontstaat.

Ontstaan van een schimmelinfectie in het algemeen

Zoals hierboven al beschreven staat draagt ieder mens schimmels op zijn of haar lichaam. Die schimmels zijn onzichtbaar. Normaal gesproken blijven de schimmels buiten het lichaam. Het kan echter zo zijn dat het lichaam niet (meer) in staat is om de schimmels buiten de deur te houden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de weerstand van de geïnfecteerde verzwakt is, of als het aantal schimmels op de huid zo snel kan groeien dat ze de overhand op het lichaam krijgen.

Het ontstaan van schimmelnagels

In principe is de manier waarop een schimmelnagel ontstaat niet anders dan de algemene manier. Echter, hier dient wel bij opgemerkt te worden dat voor de nagels helemaal geld dat dit een warme en vochtige omgeving is. Dat is het ideale klimaat voor een schimmel om zich te vermenigvuldigen. De schimmel kan daardoor extra snel groeien en zo makkelijker de nagel binnendringen.  Daarnaast is het zo dat beschadigde nagels sneller binnengedrongen worden door een schimmel.

Hoe herken je een schimmelnagel?

Het is niet moeilijk om erachter te komen of je last hebt van een schimmelnagel. Een schimmelnagel ziet er namelijk vrij typisch uit. Een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie zal (gedeeltelijk) van kleur veranderen. De nagel zal gelig, bruin, of groenachtig worden. Daarnaast kan het zo zijn dat de nagels dikker worden en soms los gaan laten.

Hoe kom je van een schimmelnagel af?

Natuurlijk is het erg vervelend om een schimmelnagel te hebben. Uiteraard is het mogelijk om van een kalknagel af te komen. Belangrijk is om te beseffen dat antischimmel crèmes niet zullen werken als je last hebt van een schimmelnagel. In sommige gevallen gaat de schimmelinfectie vanzelf weg. Om de nagel te desinfecteren is het belangrijk om de voeten, of de handen, alleen met water te wassen en goed te drogen. Daarnaast is het belangrijk om bij een schimmelinfectie aan de teennagels goed ventilerende schoenen en katoenen of wollen sokken te dragen.

Als de infectie niet vanzelf overgaat, dan moeten er mogelijk medicijnen geslikt worden. Die medicijnen zijn echter niet voor iedereen geschikt, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben.