Schimmelinfectie behandelen bij mannen

Schimmelinfecties bij mannen komen met enige regelmaat voor. Om de een of andere reden denken veel mensen bij het woord schimmelinfecties vooral aan vrouwen. Dit is echter onterecht. Ook mannen kunnen last krijgen van schimmelinfecties. Schimmelinfecties bij mannen komen voor in verschillende vormen en hebben vaak ook diverse oorzaken. In vrijwel alle gevallen wordt een schimmelinfectie bij de man veroorzaakt door candida. Candida is een gist dat ook bij gezonde mensen voorkomt. Het gist bevindt zich dan meestal op de huid. Het lichaam is echter vrij goed in staat om met dit gist om te gaan en daardoor leidt het met zich meedragen van het gist niet tot gezondheidsklachten. Er kunnen echter diverse oorzaken zijn die ervoor zorgen dat het lichaam de aanwezigheid van candida niet meer kan verdragen. Op dat moment ontstaat er ook bij de man een schimmelinfectie. Deze schimmelinfectie kan vervelende gevolgen hebben, maar is gelukkig ook goed te bestrijden. In dit artikel wordt er achtereenvolgens ingegaan op de oorzaken van een schimmelinfectie bij mannen, vervolgens wordt er aandacht besteedt aan de symptomen die een schimmelinfectie bij de man veroorzaakt en uiteindelijk zal er gekeken worden naar de manieren die er zijn om een schimmelinfectie bij mannen te bestrijden.

Oorzaken van een schimmelinfectie bij mannen

Een schimmelinfectie bij mannen wordt vooral veroorzaakt door het Candida-gist. Het gist candida komt van nature voor in en op het menselijk lichaam. Het lichaam heeft allerlei mechanismen die ervoor zorgen dat er niet teveel candida-gist in en op het lichaam is. Er kunnen zich echter situaties voordoen waardoor het lichaam niet meer in staat is om de hoeveelheid candida-gist binnen de perken te houden. Dit komt voornamelijk door veranderingen in het leefpatroon van de geïnfecteerde. Te denken valt bijvoorbeeld aan het gebruik van antibiotica, het gebruik van andere medicijnen die het immuunsysteem ontregelen, stress, of het eten van voedsel dat veel koolhydraten bevat.

Schimmelinfectie bij de man als gevolg van seksueel contact

Er wordt wel beweerd dat een schimmelinfectie bij mannen een seksueel overdraagbare aandoeningen is. Dit is echter niet juist. Een schimmelinfectie is geen SOA. Het is echter wel waar dat een schimmelinfectie bij mannen het gevolg kan zijn van seksueel contact. Het komt in de praktijk echter maar weinig voor dat een man een schimmelinfectie krijgt als gevolg van het hebben van seks.

Schimmelinfectie bij mannen als het gevolg van slechte hygiëne

Veel mensen denk bij het horen van het woord ‘schimmel’ gelijk aan een slechte verzorging of een slechte hygiëne. Daar is echter geen enkel bewijs voor. De oorzaak van een schimmelinfectie bij mannen is niet gelegen in het onhygiënisch zijn, maar zit hem juist in een verminderde weerstand, die bijvoorbeeld het gevolg kan zijn van het gebruik van medicijnen.

Symptomen van een schimmelinfectie bij de man

Een schimmelinfectie bij mannen kan gepaard gaan met een aantal vervelende symptomen. In de meeste gevallen zal de schimmelinfectie bij de man zich manifesteren rond de penis of bij de voorhuid. Zo kan de huid rond de penis rood worden, gaan zwellen, irriteren, gaan jeuken en er kunnen witte vlekken op de huid ontstaan. De voorhuid kan daarnaast nauwer worden en er kan een afscheiding onder de voorhuid gaan zitten die een vervelende geur veroorzaakt. Ook kan het zo zijn dat de man tijdens het urineren of tijdens de geslachtsgemeenschap pijn ervaart.

Behandeling van een schimmelinfectie bij  mannen

In de sommige gevallen is het niet nodig om een schimmelinfectie bij mannen te behandelen. Bij een milde infectie zullen de klachten namelijk vanzelf verdwijnen. Dit is het geval als het lichaam zelf in staat is om de candida-groei weer onder controle te krijgen. In sommige gevallen krijgt het lichaam de uitbraak van het candida-gist niet meer zelf onder controle. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken.

Schimmelinfectie bestrijden door voeding

Een schimmelinfectie bij mannen kan bestreden worden door te letten op de voeding die wordt ingenomen. Schimmels groeien sneller in een omgeving waar veel koolhydraten aanwezig zijn. Door het aantal koolhydraten dat wordt ingenomen fors te reduceren kan een infectie worden bestreden.

Een schimmelinfectie bestrijden door te letten op de hygiëne

Een schimmelinfectie bij mannen is slechts zelden het gevolg van een slechte hygiëne. Als er echter eenmaal een uitbraak van schimmels is, dan kan het geen kwaad om extra op de hygiëne te letten. Schimmels groeien nu eenmaal beter in een warme, vochtige omgeving. Door extra te letten op de hygiëne help je het lichaam om de uitbraak van een schimmel weer onder controle te krijgen en ben je sneller van de infectie af.

Schimmelinfectie bij mannen bestrijden door medicijnen

Als het lichaam niet in staat is om de schimmelinfectie zelf te overwinnen, dan kan er gebruik worden gemaakt van medicijnen. Er zijn diverse middelen die de uitbraak van een schimmelinfectie kunnen stoppen. Om een schimmelinfectie met behulp van medicijnen te stoppen wordt er vaak gebruik gemaakt van een crème of een middel dat oraal wordt ingenomen.