Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een gevoelig onderwerp voor veel vrouwen. Dat is logisch, veel vrouwen schamen zich ervoor omdat ze denken dat een vaginale schimmelinfectie het gevolg is van slechte hygiëne, of van een seksueel overdraagbare aandoening. Dat is echter niet waar. Een vaginale schimmelinfectie is vaak het gevolg van het gebruik van medicijnen of een verslechterde weerstand. Hoewel het voor vrouwen heel vervelend is om een dergelijke infectie op te lopen, is er ook goed nieuws. Een vaginale schimmelinfectie is over het algemeen niet gevaarlijk en goed te behandelen. In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaken van een vaginale schimmelinfectie zijn, hoe je een dergelijk infectie kunt herkennen en vooral hoe je er weer vanaf komt als je een dergelijke infectie hebt opgelopen.

Bacteriële vaginose of candida

Een vaginale schimmelinfectie (ook wel bacteriële vaginose genoemd) kan eenvoudig worden verward met een candida schimmelinfectie bij de vagina. In de bovenstaande afbeelding is goed zichtbaar hoe een candida schimmelinfectie verschilt van bacteriële vaginose.

Oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door het gist Candida. Candida is een gist dat van nature ongevaarlijk is. Sterken nog: candida is in of op ieder lichaam aanwezig. Candida is echter een gist dat snel kan groeien. Het lichaam heeft echter middelen om die groei te onderdrukken. Daarom zal je in normale gevallen geen last hebben van een candida-infectie. Het kan echter zo zijn dat de middelen die het lichaam gebruikt zo verzwakt zijn, of nodig zijn voor andere zaken, dat de groei van candida niet meer onderdrukt kan worden. In die gevallen ontstaat er een schimmelinfectie.

Vaak blijft het onduidelijk wat er precies voor zorgt dat het aantal schimmels in de vagina zo sterk toeneemt. Duidelijk is echter wel dat er een aantal factoren zijn die de kans op vaginale schimmelinfectie doen toenemen. De factoren die kunnen bijdragen aan vaginale schimmelinfectie worden hier besproken.

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een vaginale schimmelinfectie

Het kan zijn dat er in het lichaam hormonale veranderingen zijn opgetreden. Deze hormonale veranderingen lijken het lichaam vatbaarder te maken voor een schimmelinfectie. Hormonale veranderingen treden bijvoorbeeld op rond de menstruatie of tijdens de zwangerschap.

Zeep kan een schimmelinfectie veroorzaken

Veel mensen associëren een schimmelinfectie met een onhygiënische leefwijze. Het tegendeel lijkt echter waar te zijn. Het grondig wassen met zeep kan het slijmvlies rondom de vagina doen irriteren. Een dergelijke irritatie maakt het lichaam vatbaarder, waardoor er een vaginale schimmelinfectie kan ontstaan. Dit is ook het geval als er pH-neutrale zeep wordt gebruikt.

Antibiotica als oorzaak van een vaginale schimmelinfectie

Ook het gebruik van antibiotica kan een bron zijn van een vaginale schimmelinfectie. Antibiotica gaan immers bacteriën te lijf, maar dat heeft tot gevolg dat ook de bacteriën die normaal gesproken schimmels onder controle houden dood gaan. Als die bacteriën dood zijn, is de kans op een vaginale schimmelinfectie groter. Ook andere medicijnen kunnen ervoor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om het aantal schimmels binnen de perken te houden. Ook dan kan een vaginale schimmelinfectie ontstaan.

Overige oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Er zijn ook situaties waarin onduidelijk is wat nu echt de aanleiding is van een vaginale schimmelinfectie. Er wordt wel gesuggereerd dat het gebruik van inlegkruisjes of tampons de kans op een schimmelinfectie vergroten. Daar is echter geen enkel bewijs voor.

Symptomen vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige vrouwen krijgen bij een vaginale schimmelinfectie last van jeuk in de vagina. Andere vrouwen krijgen last van een witte afscheiding uit de vagina. Ook is het mogelijk dat het slijmvlies in de vagina opzwelt en er rood uit gaat zien. De vagina kan ook pijn doen bij het plassen of het hebben van seks.

Vaginale schimmelinfectie symptomen

Behandeling vaginale schimmelinfectie

De behandeling van een vaginale schimmelinfectie met medicijnen is in veel gevallen niet nodig. In de meeste gevallen gaat een dergelijke infectie vanzelf over. Er zijn echter wel mogelijkheden om het herstel te versnellen. Dit kan gedaan worden door tijdens het douchen de schaamstreek met lauwwarm water af te spoelen. Het wordt aangeraden om geen zeep te gebruiken. Gewoon water is voldoende.

Daarnaast is het aan te bevelen om het lichaam in staat te stellen het vaginale slijmvlies te laten herstellen. Het is daarom onverstandig om te vrijen met een droge vagina. Dit kan het slijmvlies verder irriteren.

Medicinale behandeling vaginale schimmelinfectie

Als de klachten langer aanhouden, of als de vrouw veel last van de vaginale schimmelinfectie ervaart, dan kan de infectie met behulp van medicijnen bestreden worden. Er zijn diverse middelen op de markt die een vaginale schimmelinfectie kunnen tegengaan. Zo kan er bijvoorbeeld vaginale miconazol worden gebruikt. Ook zijn er andere middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn en schimmelinfecties tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan cotrimazol. Het wordt aanbevolen om geen medicijnen te gebruiken tijdens de menstruatie. Uiteraard is het belangrijk om voor het gebruik van medicijnen de bijsluiter goed te lezen. Let daarbij vooral op het feit dat medicijnen ervoor kunnen zorgen dat anticonceptiemiddelen niet meer betrouwbaar zijn. Zo is een condoom niet meer betrouwbaar als er gebruik gemaakt wordt van bepaalde medicijnen die een schimmelinfectie tegengaan.