Wat is ringworm?

Ringworm is een vervelende schimmelinfectie aan de huid die veel overlast kan veroorzaken. Anders dan de naam doet vermoeden wordt ringworm niet veroorzaakt door een worm. Ringworm is een vorm van een schimmelinfectie. Iemand die last heeft van ringworm krijgt rode plekken op de huid, die de vorm van een kring hebben. Dat is de oorsprong van de naam.

Ringworm: de oorzaak

Ringworm wordt veroorzaakt door een schimmel. Besmetting met deze schimmel kan op verschillende manieren. In veel gevallen wordt de besmetting overgedragen door huidcontact. De schimmel kan zich echter ook op andere manieren verspreiden. Ringworm wordt dan overgedragen door zogenaamde ‘dragers’. Denk bijvoorbeeld aan kammen, kleding en andere gebruiksvoorwerpen. Ringworm voedt zich met voedingsstoffen die zich op de bovenste huidlaag bevinden.

Vooral voor mensen die gezinsleden hebben bestaat het risico dat zij deze mensen besmetten. Later in dit artikel zal worden ingegaan op het voorkomen van een besmetting van derden.

Symptomen van ringworm

Iemand die last heeft van ringworm zal last krijgen van typische rode vlekken. Deze vlekken zijn cirkelvormig en hebben duidelijke randen. Soms is in het midden van zo’n rode vlek een witte of lichtere kleur te ontdekken. Dat is een goed teken. Het betekent namelijk dat er genezing optreedt. De plekken kunnen zich op iedere plek van het lichaam manifesteren. Over het algemeen veroorzaken de plekken geen pijn, anders dan dat zij een jeukerig of branderig gevoel kunnen veroorzaken.

Bij oudere mensen of mensen met een verzwakte weerstand kan het wel zo zijn dat de plekken pijn gaan doen. Dat betekent dat de infectie dieper in de huid is doorgedrongen. De ontsteking van de huid is dan ernstig en kan zeker pijnlijk zijn.

De behandeling van ringworm

Ringworm is goed te behandelen. In de meeste gevallen wordt ringworm behandeld door een zalf of een creme op het geinfecteerde gebied aan te brengen. Deze middelen bevatten een middel dat schimmels dood. Na verloop van tijd zal de infectie dan afnemen en verdwijnen.

Indien dit niet het geval is, dan kunnen er ook tabletten voorgeschreven worden. Deze tabletten zijn echter alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar, omdat deze bijwerkingen hebben. Zo zijn de tabletten niet geschikt voor vrouwen die in verwachting zijn. Ook zijn ze niet geschikt voor vrouwen die de pil slikken, omdat deze tabletten de werking van de pil kunnen verstoren.

Voorkomen van besmetting van derden

Natuurlijk is het vervelend om ringworm te hebben. Maar als je last hebt van ringworm, dan moet je ook goed opletten dat je geen derden besmet. Ringworm is namelijk zeer besmettelijk. Om een besmetting van derden te voorkomen kan je de volgende maatregelen nemen. In de eerste plaats moet je kleding en beddengoed op de hoogst mogelijke temperatuur wassen. Uiteraard moet je geen kleding van anderen gebruiken, omdat ringworm zich zeer gemakkelijk via kleding verspreidt. Daarnaast is het verstandig om voorwerpen die je dagelijks gebruikt of aanraakt regelmatig met een warme doek af te nemen. Uiteraard moet je die doek direct in de was doen en op een hoge temperatuur wassen.