Ik heb bacteriële vaginose: wat nu?

Bacteriële vaginose is een vervelend probleem. Veel vrouwen die er last van hebben schamen zich hiervoor. Vaak wordt bacteriële vaginose geassocieerd met slechte verzorging. Dat is echter onterecht. Bacteriële vaginose wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne, maar door een verstoring van de natuurlijke balans in het lichaam.

Bacteriële vaginose: wat is dat en wat is de oorzaak?

In de vagina leven veel bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal en bij iedere vrouw zo. Het aantal schimmels en bacteriën is in evenwicht. Je zou dit een natuurlijk evenwicht kunnen noemen. Soms raakt dit evenwicht echter verstoort en dan krijgt een vrouw van bacteriële vaginose.

Bij iemand die last heeft van bacteriële vaginose is die natuurlijke balans verstoord. Een of meerdere soorten bacteriën is sterk in aantal toegenomen, terwijl het aantal melkzuurbacteriën in de vagina is afgenomen. Dit heeft tot gevolg dat de afscheiding uit de vagina anders is.

Wat er precies de oorzaak van is dat het aantal bacteriën in de vagina veranderd is onduidelijk. Wel is duidelijk dat er een aantal factoren zijn die bijdragen aan het ontwikkelen van bacteriële vaginose. Zo maakt het gebruik van zeep of deodorant de kans op bacteriële vaginose groter. Ook medicijngebruik kan de oorzaak zijn van de verstoring van de balans.

Behandeling bacteriële vaginose

In de meeste gevallen gaat bacteriële vaginose vanzelf over. Als de klachten langer aanhouden, of als de afscheiding een hinderlijke geur veroorzaakt, dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Als je jezelf de vraag stelt: Ik heb bacteriële vaginose, wat nu? Dan zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de bacteriële vaginose sneller te laten eindigen. In de eerste plaats wordt het gebruik van vaginale douches, zeep en deodorant afgeraden. Daarnaast wordt aangeraden om het slijmvlies zo min mogelijk te belasten.