Vaginale schimmelinfectie behandelen

Een vaginale schimmelinfectie behandelen kan op verschillende manieren. In de praktijk is het niet altijd nodig om een vaginale schimmelinfectie te behandelen met medicijnen. Het lichaam zal de schimmelinfectie na verloop van tijd weer de baas worden en de infectie zal vanzelf overgaan. Er zijn echter situaties denkbaar waarin het nodig wordt om de vaginale schimmelinfectie met medicijnen te behandelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een vrouw aanhoudend last heeft van de infectie, of al eerder een vaginale schimmelinfectie heeft gehad.

Vaginale schimmelinfectie behandelen zonder medicijnen

Een vaginale schimmelinfectie kan behandeld worden zonder medicijnen te gebruiken. Het is dan vooral belangrijk dat het lichaam zelf in staat wordt gesteld om het slijmvlies rondom de vagina te laten herstellen. Dit herstel wordt bespoedigd door de vagina niet bloot te stellen aan chemische producten, zoals zeep. Aanbevolen wordt om de schaamstreek met lauwwarm water af te spoelen. Daarnaast wordt het niet aanbevolen om te vrijen met een droge vagina, of om gebruik te maken van niet-neutrale glijmiddelen.

Vaginale schimmelinfectie behandelen met medicijnen

Een vaginale schimmelinfectie behandelen kan ook gedaan worden door gebruik te maken van medicijnen. Kortweg zijn er drie groepen medicijnen te onderscheiden. In de eerste plaats zijn er medicijnen die middels een vaginale capsule in de vagina worden aangebracht. Daarnaast zijn er medicijnen die als crème op het slijmvlies worden aangebracht. Ook is het mogelijk om een vaginale schimmelinfectie te behandelen door gebruik te maken van medicijnen die oraal worden ingenomen.

Vaginale schimmelinfectie behandelen: let op de bijwerkingen

Uiteraard is het belangrijk de bijsluiter die bij de medicijnen wordt verstrekt goed te bestuderen. In deze bijsluiter staat veel informatie over eventuele bijwerkingen. Raadpleeg deze dan ook zorgvuldig. Sommige medicijnen kunnen immers niet in combinatie met andere medicijnen worden genomen. Andere medicijnen om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen kunnen de werking van anticonceptiemiddelen in de weg staan.