Schimmelinfectie behandelen bij vrouwen

Schimmelinfectie bij vrouwen is een onderwerp waar niet graag over gepraat wordt. Veel mensen denken dat een schimmelinfectie bij een vrouw te wijten is aan een slechte hygiëne. Dat is echter niet waar. Iedere vrouw kan een schimmelinfectie oplopen. Een schimmelinfectie bij vrouwen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het Candida-gist. Candida is een gist dat iedereen, mannen en vrouwen, bij zich draagt. Het gist is dan ook onschuldig. Ons lichaam is prima in staat om te voorkomen dat het candida-gist zich heel snel uit gaat breiden. Echter, het kan natuurlijk voorkomen dat het lichaam niet meer in staat is om dit te doen, bijvoorbeeld omdat er medicijnen geslikt worden. In dat geval ontstaat er een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie bij een vrouw kan heel vervelend zijn, maar gelukkig gaat deze meestal vanzelf weer over en is deze goed te behandelen.

Oorzaken schimmelinfectie bij vrouwen

De oorzaak van een schimmelinfectie bij vrouwen is een aantasting van de natuurlijke balans in ons lichaam. Zoals al eerder gesteld is, wordt een schimmelinfectie bij vrouwen vrijwel altijd veroorzaakt door een wildgroei van het candida-gist. Het lichaam zorgt er van nature voor dat de groei van dit gist binnen de perken blijft. Er zijn echter situaties denkbaar waardoor het lichaam daar niet meer voor kan zorgen. De belangrijkste oorzaken van een schimmelinfectie bij vrouwen worden hieronder op een rij gezet.

Schimmelinfectie als gevolg van het slikken van antibiotica

Een belangrijke oorzaak van een schimmelinfectie bij vrouwen is het slikken van antibiotica. Uiteraard is het soms nodig om een kuur te volgen, maar dat heeft wel tot gevolg dat er ook ‘goede bacteriën’ doodgaan. Deze bacteriën kunnen nodig zijn om de groei van candida binnen de perken te houden.  Als de natuurlijke balans van het aantal bacteriën dat in het lichaam leeft verstoort wordt, kan er een schimmelinfectie ontstaan.

Schimmelinfectie bij vrouwen als gevolg van verkeerde voeding

Een schimmelinfectie bij vrouwen wordt veroorzaakt door de wildgroei van het candida-gist. Een gist heeft suikers en koolhydraten nodig om zich te vermenigvuldigen. Mensen die een dieet hebben waarin veel koolhydraten en suikers zitten, zullen vatbaarder zijn voor een schimmelinfectie dan mensen die een dieet volgen waarin minder suikers en koolhydraten zitten.

Stress als veroorzaker van een schimmelinfectie bij vrouwen

Een schimmelinfectie bij vrouwen wordt vaak ook veroorzaakt door stress. Stress zorgt ervoor dat de algemene weerstand afneemt. Een vrouw met een verminderde weerstand is gevoeliger voor een schimmelinfectie, omdat het lichaam niet meer in staat is om de groei van het candida-gist in toom te houden.

Symptomen schimmelinfectie bij vrouwen

Hoe weet je als vrouw nou dat er een sprake is van een schimmelinfectie? Een schimmelinfectie bij vrouwen manifesteert zich meestal met een aantal kenmerkende symptomen. Als je een van deze symptomen herkent, dan moet je er rekening mee houden dat je last hebt van een schimmelinfectie. Er is dan geen reden voor paniek, een schimmelinfectie bij vrouwen is goed te behandelen of gaat meestal vanzelf over.

Schimmelinfectie bij vrouwen: andere vaginale afscheiding

Een symptoom van een schimmelinfectie bij vrouwen kan een verandering van de vaginale afscheiding zijn. Bij een candida-infectie krijg je soms last van een witte, soms brokkelige afscheiding uit de vagina.

Jeuk als symptoom van een schimmelinfectie bij de vrouw

Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak gepaard met jeuk. Het is dan vooral belangrijk om niet te gaan wrijven of te krabben. Dit irriteert de huid of het slijmvlies alleen maar meer. Het beste is om de schaamstreek met lauwwarm water te wassen.

Pijn en vermoeidheid als het gevolg van een schimmelinfectie bij vrouwen

Pijn en vermoeidheid zijn vrij algemene symptomen. Als je deze symptomen herkent hoeft er dus niet direct sprake te zijn van een schimmelinfectie. Het kan echter wel zo zijn dat er sprake van is van een schimmelinfectie. Pijn bij het plassen en tijdens de seks kunnen wijzen op een vaginale schimmelinfectie. Wees daar alert op.

Behandeling schimmelinfectie bij vrouwen

De behandeling van een schimmelinfectie is vaak niet nodig. Aan het begin van dit artikel is al beschreven dat de oorzaak van een schimmelinfectie bij vrouwen vaak een verstoorde balans is. Als deze balans weer is hersteld, bijvoorbeeld door het afronden van een antibioticakuur, dan zal het lichaam de schimmelinfectie vaak zelf wel weer de baas worden. Is dat niet het geval, dan zijn er medicijnen die helpen om de schimmelinfectie te bestrijden.

Medicijnen die de schimmelinfectie bestrijden zijn in diverse vormen beschikbaar. Er zijn medicijnen die oraal worden ingenomen, andere medicijnen worden in de vorm van een crème op de plaats van de schimmelinfectie aangebracht. Het is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie welk soort medicijn voor hem of haar van toepassing is. Zo kunnen tijdens de zwangerschap bepaalde medicijnen niet worden gebruikt, terwijl iemand die de condoom als anticonceptiemiddel gebruikt beter geen gebruik kan maken van crèmes. Uiteraard is het belangrijk om voor het gebruik de bijsluiter te lezen en bij twijfel de drogist of huisarts te raadplegen.