Wat is een Candida infectie?

Een candida infectie is een vervelende infectie die veel overlast kan veroorzaken. Een candida infectie is meestal niet gevaarlijk en kan over het algemeen goed behandeld worden. Candida is een gist dat van nature in en op het menselijk lichaam aanwezig is. Bij een candida infectie is er sprake van een wildgroei van het gist. Normaal gesproken weet het lichaam de groei van het candida gist binnen de perken te houden, maar als er sprake is van een candida infectie, dan kan het lichaam de wildgroei van het candida-gist niet meer zelf onder controle krijgen.

Candida infectie: wat gebeurt er in je lichaam

Zoals al eerder aangegeven is, is het candida-gist standaard aanwezig in en op het lichaam. Als het afweersysteem van het lichaam verzwakt, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica, dan is het lichaam niet meer in staat om de groei van het candida-gist te remmen. Het gist krijgt dan de mogelijkheid om draden te vormen en uit te groeien tot een schimmel.

Wat zijn de oorzaken van een candida-infectie?

Er zijn verschillende manieren waardoor een candida infectie kan ontstaan. In de meeste gevallen is het gebruik van medicijnen de oorzaak, maar het kan ook te maken hebben met het eten van verkeerde voedingsstoffen. Er zijn bepaalde stoffen, vooral koolhydraten, die de groei van candida stimuleren. Zeker in combinatie met een verzwakt immuunsysteem kan dit zorgen voor een candida infectie.

Een candida infectie als gevolg van een verkeerd voedingspatroon

Wie teveel koolhydraten inneemt, heeft een grotere kans om een candida infectie op te lopen. Een gist als candida kan zich immers sneller en beter vermenigvuldigen als er voldoende koolhydraten (met name suikers) beschikbaar zijn. Door teveel koolhydraten te eten wordt de kans op een candida infectie vergroot.

Candida infectie als gevolg van het gebruik van medicijnen

Het lichaam houdt de groei van candida binnen de perken door ‘goede bacteriën’ in te zetten om de groei van het candida-gist te bestrijden. Er zijn echter medicijnen die de goede bacteriën doden. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk antibiotica.

Een algemeen verzwakt immuunsysteem als oorzaak van een candida infectie

Een algemeen verzwakt immuunsysteem kan er ook toe leiden dat iemand last krijgt van een candida infectie. Door een (chronische) ziekte of stress kan het immuunsysteem van het lichaam verzwakt raken. Iemand is dan gevoeliger voor een candida infectie dan een volledig gezond persoon.

Symptomen van een candida infectie

Een candida infectie heeft uiteenlopende symptomen. Het is afhankelijk van de manier waarop de candida infectie zich manifesteert wat de symptomen zijn. Bij een vaginale schimmelinfectie zullen de symptomen vaak zijn: een wittige afscheiding uit de vagina en een brandend gevoel bij het plassen of tijdens de seks.

Daarnaast kunnen er witgele plekjes in en rond de mond ontstaan, dit wordt spruw genoemd. De witgele plekjes kunnen zich verspreiden naar de slokdarm en kunnen het slikken moeilijker maken. Andere symptomen van een candida infectie zijn bijvoorbeeld: een verhoogde trek in suikers, voedselallergieën, brandend maagzuur, oprispingen en winderigheid. In de meeste gevallen zal een schimmelinfectie vanzelf overgaan. Het is echter ook mogelijk om een candida infectie met medicijnen te bestrijden.