Wat is liesschimmel?

Liesschimmel is een schimmelinfectie in de liezen. Een schimmelinfectie is een vervelende infectie, vooral omdat veel mensen zich er een beetje voor generen. Dat is niet nodig, er zijn relatief veel mensen die last krijgen van een schimmelinfectie, dat geldt ook voor liesschimmel. Liesschimmel is in de meeste gevallen niet gevaarlijk en goed te behandelen.

Oorzaken liesschimmel

Liesschimmel wordt veroorzaakt door schimmels die overal om ons heen zijn. Op ieder lichaam bevinden zich schimmels. De huid zorgt er normaal gesproken voor dat deze schimmels buiten ons lichaam blijven. In de meeste gevallen lukt dat ook. Het kan echter zo zijn dat het lichaam niet meer in staat is om die schimmels buiten de deur te houden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand een verminderde weerstand heeft. Ook aantasting van de vetzuren op de huid kunnen zorgen voor een schimmelinfectie.

Op het moment dat iemand een schimmelinfectie heeft is het een schimmel gelukt om zich in de huid te nestelen. Er ontstaat dan een schimmelinfectie. Als de schimmelinfectie zich in de lies manifesteert wordt er gesproken van liesschimmel.

Hoe kan liesschimmel de huid binnendringen?

Hierboven staat beschreven hoe een schimmelinfectie kan ontstaan. Er staat echter niet beschreven hoe het komt dat een schimmel de ene keer wel en de andere keer niet de huid kan binnendringen. Hier onder worden een paar voorbeelden gegeven hoe het kan dat een schimmel de huid kan doordringen en uiteindelijk liesschimmel kan veroorzaken.

Liesschimmel door een beschadigde huid

Als de huid beschadigd of geïrriteerd is, is het voor een schimmel makkelijker om de huid door te dingen. Een beschadigde of geïrriteerde huid kan bijvoorbeeld ontstaan door het dragen van strakke kleding, of kleding die de huid snel irriteert.

Liesschimmel als gevolg van een warme en vochtige omgeving

Schimmels groeien goed in een warme en vochtige omgeving. De lies is een goede plaats om een schimmel te laten groeien. Het is er wat vochtiger en warmer dan op andere plaatsen van het lichaam. Een persoon die meer zweet kan daarom eerder last krijgen van liesschimmel.

 

Symptomen liesschimmel

Hoe kom je er nu achter of je last hebt van liesschimmel? Als je de volgende symptomen herkent kan het goed zijn dat je last hebt van liesschimmel. Er is dan echter geen reden voor paniek, liesschimmel is goed te behandelen.

Bij liesschimmel zie je meestal rode plekjes met schilfers in de lies. Ook kan het zijn dat er op plaatsen in de lies kloofjes ontstaan. Op andere plaatsen op het lichaam kan er eczeem ontstaan. Het komt heel af en toe voor om dat iemand met liesschimmel last krijgt van geelwitte ontlasting of donkerbruine urine. In die gevallen moet er contact opgenomen worden met de huisarts.

 

Behandeling liesschimmel

Liesschimmel valt goed te behandelen. In de meeste gevallen zal er gebruik gemaakt worden van een antischimmel crème om de schimmelinfectie te bestrijden. Het kan voorkomen dat de infectie zeer hardnekkig is. In die gevallen kan er gebruikt worden gemaakt van medicijnen die de schimmelinfectie bestrijden. Deze pillen hebben echter bijwerkingen en zijn daarom niet voor iedereen geschikt.