Schimmelinfectie van de huid

Een schimmelinfectie van de huid kan heel vervelend zijn. Er zijn echter veel mensen die te maken krijgen met een schimmelinfectie op de huid. Een schimmelinfectie op de huid kan iedereen overkomen. Veel mensen schamen zich ervoor omdat een huidschimmelinfectie vaak aan een slechte hygiëne toegeschreven wordt. Dit is echter niet waar. Als je last hebt van een schimmelinfectie op de huid hoef je je niet te schamen, het kan iedereen overkomen. Daarnaast is een schimmelinfectie van de huid goed te behandelen. In dit artikel zetten we de oorzaken, de symptomen en de behandeling van een huidschimmelinfectie voor je uiteen.

Schimmelinfectie huid

Oorzaken van een schimmelinfectie op de huid

Overal om ons heen zijn talloze atomen, bacteriën en schimmels aanwezig. Die zijn aanwezig in en op ons lichaam. Over het algemeen doen al deze organismen geen kwaad. Dat geldt ook voor huidschimmels. Huidschimmels zijn op ieder mensenlichaam aanwezig. In de meeste gevallen lukt het de huidschimmels niet om in de huid door te dringen. In sommige gevallen lukt dat echter wel. Op zo’n moment ontstaat er een schimmelinfectie op de huid.

Schimmelinfectie op de huid: hoe komt dat?

De vraag is dan echter: hoe komt het dat een huidschimmel in het ene geval wel de huid kan binnendringen, terwijl dit in het andere geval niet kan? Het antwoord is niet eenduidig, maar er zijn wel een aantal oorzaken van een huidschimmelinfectie aan te wijzen. In de eerste plaats is een geïrriteerde huid vatbaarder voor een schimmelinfectie. Het dragen van bepaalde soorten kleding kan eraan bijdragen dat de huid geïrriteerd raakt (denk bijvoorbeeld aan strakke kleding, of kleding die de huid snel irriteert).

Huidschimmelinfectie als gevolg van warmte en vocht

Schimmels groeien het beste in een vochtige, warme omgeving. Mensen die vaak een vochtige en warme huid hebben, hebben een verhoogd risico op een huidschimmelinfectie. Denk bijvoorbeeld aan sporters, of mensen die vaak zwaar fysiek werk doen.

Schimmelinfectie op de huid als gevolg van té schoon leven

Het klinkt tegenstrijdig, maar een schimmelinfectie op de huid kan het gevolg zijn van te schoon leven. Daarmee wordt bedoeld dat mensen die hun huid te vaak wassen met zeep vatbaarder zijn voor een schimmelinfectie op de huid. Op de huid zijn namelijk veel vetzuren aanwezig die de huid beschermen tegen het binnendringen van onder andere huidschimmels. Zeep tast die vetstructuren aan, waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan.

Symptomen van een schimmelinfectie op de huid

Schimmelinfectie huid behandelenWie last heeft van een huidschimmelinfectie zal dit merken doordat een aantal symptomen van de schimmelinfectie zich manifesteren. In de meeste gevallen ontstaan er op de huid rode plekken, met schilferige randen. De plekken kunnen jeuk veroorzaken en geven een branderig gevoel. Er kunnen puistjes en blaasjes ontstaan. Het kan voorkomen dat er op de handen wat blaasjes komen. Dit is een reactie van het lichaam op de huidschimmelinfectie, maar het is niet de plaats van de infectie. Die zit op een andere plaats op de huid.

Behandeling huidschimmelinfectie

Een behandeling van een schimmelinfectie op de huid kan meestal geen kwaad. Een infectie die niet diep is kan bestreden worden met antischimmel crème die op de huid wordt aangebracht. Het kan echter zo zijn dat er sprake is van een diepe infectie. Een diepe infectie moet behandeld worden met antischimmelpillen. Dit zijn echter zware medicijnen. Lees voor het gebruik van deze medicijnen altijd de bijsluiter.